четвер, 27 червня 2019 р.

Ляльковий театр за мотивами укр. нар.казки «Колобок» та "Ріпка"

Ляльковий театр — це особливий вид мистецтва, бо його персонажами є ляльки. Сучасні діти віддають перевагу відео. Вони не тільки люблять мистецтво кіно, анімації та є одними з масових глядачів відеоконтенту в інтернеті, а й намагаються створювати власне відео. Театр залишається на узбіччі. Хоч саме завдяки театральному мистецтву наші діти здобувають безпосередній «живий» досвід співчуття та співпереживання, досліджують чужу (глядач) та власну (актор) експресію. Театр — це синтетичне мистецтво, яке
поєднує літературу, музику, образотворче мистецтво, хореографію тощо. Театралізація— це синкретична діяльність учнів, яка дає змогу не просто обговорити літературний твір, а «відчути» його «вживу» усіма органами чуття. Це — один з найкращих способів зробити літературу бажаною для сучасного покоління школярів. Емоції, які виникнуть у дітей у процесі театралізації, допоможуть плекати любов до літератури й читання, до різних видів мистецтв, до навчання, до мови, до рідного краю. За допомогою театралізації учні навчаться дивитися на ситуацію з різних точок зору, розвиватимуть критичне мислення та емоційний інтелект.
 В рамках програми «Створюємо інноваційний культурний продукт» від «Українського культурного фонду» 27-го червня для наймолодших глядачів дитячого садочка с. Нове Село зав. бібліотекою-філією Молнар М.Г. та учасниками лялькового театру «Ластівка» організовано показ лялькової вистави за мотивами української народної казки «Колобок» та «Ріпка».

Мета якого – покращення вивчення української мови, розвивати творчі здібності та емоційну чутливість, здатність бачити себе очима однолітків, навички співпраці, поваги до іншого, впевненість у собі. Збагачувати активне мовлення учнів новими словами. Формувати вміння творчо опрацювати та інсценізувати казку, прищеплення любові до українського фольклору, долучення до скарбів української культури. Постановка здійснена українською мовою і саме така форма навчання мови вчить і виховує дитину невимушено, м'яко впливаючи на підсвідомість. Дуже цікаво спостерігати за тим, які рухи й жести використають діти, граючи того чи того персонажа — це непідробні підказки їхнього тіла. А перевтілення дітей у казкових персонажів допомагає бути «без меж», вільними, створювати непізнане й досі недоступне для розуміння. 
Присутні у залі маленькі дошкільнята слідкували за розвитком подій у виставі, сміялися, співчували, вчилися. Україна є багатоетнічною державою з тисячолітньою історію, яка вирізняється специфічними особливостями притаманного їй полікультурного простору. Полікультурний простір України – це множинність і сукупність усіх етносів, яку складає титульна нація – етнічні українці, а також національні меншини та корінні народи; це сукупність національних культур, у якій культури не зливаються, не втрачають своєрідності, а, контактуючи, взаємодіють і взаємозбагачуються. Мова належить до національного скарбу, який потрібно дбайливо оберігати, розвивати, вдосконалювати.У кожного народу є своя рідна національна мова, якою він має право розмовляти, навчатися, виховувати своїх дітей, а в кожної суверенної держави є своя державна мова, вивчення якої є громадянським обов’язком кожного громадянина. Засвоєння мови починається з раннього і дошкільного віку в сім’ї та дошкільних навчальних закладах. Так наша ціль: прищеплення дітям дошкільного віку любові до України, поваги до державної мови, бажання оволодіти нею, інтересу до народних українських традицій, звичаїв, обрядів, усної народної творчості та творчості українських поетів і прозаїків.  Інсценізуючи казку ми не просто граємо, ми вчимося. Ми впроваджуємо нову модель практичного навчання з ляльками, об'єднуємо в співпраці дітей, вихователів, батьків. Таке навчання для них є цікавим, інтерактивним, сучасним, де кожен охочий реалізує свої здібності у вивченні державної мови. Вони відтворюють українські народні казки, придумують свої історії, складають діалоги українською мовою. Театралізовані вистави державною мовою стали чудовою нагодою сформувати мовні навички і розвинути соціальну свідомість. Коли мову можна не тільки почути, але й побачити і торкнутися її. Підготовка вистав українською мовою створить позитивну атмосферу для її вивчення, адже тут залучаються комунікативні і лінгвістичні навички, музика, інноваційні моделі.

 Цей проект допоможе учням розвиватися, пробуджуватиме інтерес до вивчення предметів. Вистави для мешканців села, україномовні виступи принесуть нам популярність, а з нею — нових учнів, нових батьків і просто зацікавлених нашою справою людей. Ляльковий театр являтиме собою мистецький громадський простір, який об’єднає старших і молодших учнів школи, батьків, вихователів, учителів, мешканців села. Результатом проекту стане нова творча людина, яка добре володіє українською мовою. Наші діти вдосконалюватимуть ораторську та акторську майстерність. А головна наша мета — зробити дітей щасливими.
  
  

Немає коментарів:

Дописати коментар