середу, 5 листопада 2014 р.

Громадські інформаційні центри - в дії

 Розвиток демократичного, громадянського суспільства неможливий без відкритості і прозорості  органів влади, без ефективного діалогу влади та громади.  Закон України «Про доступ до публічної інформації» визначає порядок здійснення та забезпечення права кожного на доступ до інформації,  однак  низький рівень доступу до Інтернет ,  не готовність  органу місцевого самоврядування до е-врядування,  нерозвинутість  громадських інституцій та кадрів, здатних надати консультаційну допомогу,  недостатня матеріальна база унеможливлює  громаді району   отримувати 
якісні  та доступні  адміністративні та соціальні  е-  послуги.  Згідно  опитування , тільки  40 % населення району  має власні комп’ютери із підключенням до Інтернет,  а двадцяти п’яти відсоткам населення  ще із-за мовного бар’єру  вдвічі складніше  самостійно проводити пошук  офіційних документів органів влади.
     Наявність вагомих  традиційних і новітніх інформаційно-комунікаційних технологій, кваліфікованих кадрів у розпорядженні  публічних бібліотек дає можливість  неурядовим організаціям, владним структурам  розглядати бібліотеки  як соціальні інституції, які здатні проводити інформаційну  і практичну  діяльність  по наданню послуг з е-урядування. Значною подією, що вплинула на участь публічних бібліотек  у наданні доступу до послуг електронного урядування стала перемога ЦРБ  і бібліотеки-філії с. Нове Село у проекті  «Громадські інформаційні центри у Вінницькій, Закарпатській, Львівській, Миколаївській та Рівненській областях – ІІ етап», в рамках якого при бібліотеках створені  Громадські  інформаційні центри.  Проект співфінансований у рамках програми польського співробітництва для розвитку Міністерства закордонних справ Республіки Польща. Програма “Підтримка демократії”.
30 жовтня у читальній залі Виноградівської ЦРБ, а 31 жовтня у бібліотеці-філії с. Нове Село  відбулась презентація діяльності Громадських  інформаційних  центрів ” з участю менеджерів  ГО «Європейський діалог» (м. Львів) Христини та Андрія Гаталяків, голови Б/Ф "Центр громадських ініціатив"  А.Вишняка,  громадськості району.  В рамках проекту на сайті Виноградівської  централізованої бібліотечної системи (libraryCRB@gmail.com) створений   блог «Громадський інформаційний центр. Довідник е-послуг громадянам Виноградівщини» http://vin-gic.blogspot.com/p/blog-page.html. Тут розміщена систематизована   інформація про наявні послуги електронного урядування регіонального та місцевого рівнів, якими можна скористатися самостійно або звернутися за консультацією  до бібліотекаря. Завдяки систематизованій інформації реальний або віртуальний користувач може  скористатися е-послугами: подати  заявки на отримання візи он-лайн,  отримати  онлан –консультації у фахівців з різних сфер життєдіяльності ,  скористатися електронними послугами пенсійного фонду і центру зайнятості, здійснювати пошук роботи,  переглянути  список вакансій у Виноградівському районі, замовити  електронні проїзні  квитки, здійснити  онлайн реєстрацію  у дитячий садок та для участі в зовнішньому незалежному оцінюванні,  здійснювати контроль за нарахуванням коштів за спожиту енергію ,проводити оплату через інтернет комунальних платежів, рахунків за мобільний та міський телефони, інтернет, кабельне телебачення і ін.  Це дає змогу користувачеві не шукати  сайти у безмежному Інтернет – просторі, а скористатись е-послугами  відвідавши  блог  Громадського інформаційного центру. Послуги електронного урядування вже в дії, але потрібен ще підготовлений споживач, який ними буде користуватися, а також готовність організацій, що надають ці послуги, працювати в режимі віддаленого доступу.  Для тих, хто хоче навчитись самостійно  користуватись е-послугами при бібліотеці організовуются безкоштовні курси комп’ютерної грамотності у т.ч. навчання основним технологіям електронного урядування.  Сьогодні від інформації, оперативності її знаходження та використання в більшій мірі залежить якість життя кожної людини. Робота Громадського інформаційного центру  при бібліотеках створює умови для ефективної взаємодії між органами державної влади та громадянами,  дає можливість  всім бажаючим оволодіти інформаційно-комунікаційними технологіями, сервісами та інструментами е-урядування.  Запрошуємо всіх реальних і віртуальних користувачів  скористатися послугами Громадского інформаційного центру, висловити свої побажання і пропозиції для вдосконалення роботи центру.

Немає коментарів:

Дописати коментар