середу, 27 січня 2021 р.

Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту-Памятаємо...


Міжнаро́дний де́нь па́м'яті жертв Голокос́ту  відзначається щорічно — 27 січня. Саме цього дня 1945 року солдати 1-го Українського фронту з лав Радянської Армії визволили в'язнів найбільшого нацистського табору смерті Аушвіц-Біркенау в Освенцімі.

За час існування цього концтабору в ньому загинуло, за різними оцінками, від 1,5 до 2,2 млн людей. За загальними оцінками, жертвами масового знищення євреїв під час Другої світової війни, разом з 4,5 млн дорослих, стали 1,5 млн дітей.

"Голокост, що призвів до винищування однієї третини євреїв

і незліченних жертв з числа представників інших меншин, буде завжди служити всім народам застереженням про небезпеки, що таять у собі ненависть, фанатизм, расизм і упередженість", — йдеться в резолюції ГА ООН. Ініціаторами ухвалення документа виступили Ізраїль, Канада, Австралія, Росія і США, а їх співавторами - ще понад 90 держав.

Оголосивши 27 січня Міжнародним днем пам'яті жертв Голокосту, Генеральна Асамблея ООН закликала держави-члени розробити просвітницькі програми, щоби наступні покоління зберегли пам'ять про цю трагедію з метою запобігання в майбутньому актам геноциду і охороняти, як пам'ятки історії, місця, де відбувалися масові вбивства євреїв.

Ми пам´ятаємо…

Взуття на річці Дунай  — меморіал на згадку про жертви Голокосту, встановлений в 2005 на березі Дунаю в Будапешті

На сьогоднішній день в світі існує безліч меморіалів на згадку про жертв Голокосту. Але "Туфлі на набережній Дунаю": «... Це одна з найсильніших та пронизливих пам'яток світу, яка підтверджує, що не менше емоційним, ніж живопис, може бути і монументальне мистецтво»

У 2013 році в списку з вісімнадцяти «Самих пронизливих пам'ятників світу», меморіалу «Туфлі на набережній» було відведено перше місце.

З 6 квітня 1940 року і по 15 жовтня 1944 рік Угорщина входила в так званий військовий союз країн «Осі», що підтримував гітлерівську коаліцію. І, як наслідок, на території Угорщини в воєнні роки існував режим, що повністю розділяв політику фашизму.

Масові розстріли євреїв в Будапешті проводила  угорська нацистська партія «Схрещені стріли»,яка перебувала при владі на той момент.

Скільки саме тіл взяли в свої обійми води Дунаю, достеменно  не встановлено й досі. Якщо ж говорити про Голокост по всій Угорщині, то в 1944-1945 роках було знищено за різними даними від 500 до 600 тис. євреїв. Страшні цифри ...

Нацисти розстрілювали людей просто на березі Дунаю. Євреїв привозили на набережну на вантажівках і наказували зняти взуття. Для економії куль сковували ланцюгом по 50-60 чоловік і стріляли тільки в першого. Всього одна куля ... Падаючи вниз, він тягнув за собою всіх інших ...

Фашисти не цуралися нічим. Частина взуття, що залишилася на березі та ще зберігала тепло людських ніг, використовувалася для особистих потреб або йшла на продаж.

Ці сумні події й лягли в основу створення меморіалу. Ідея належала угорському режисеру, сценаристу і актору турецького походження Кену ТОДА. А втілив її в життя угорський скульптор, художник, лауреат премії Кошута Дьюла Пауер.

Відкриття меморіалу "Туфлі на набережній Дунаю" відбулося 16 квітня 2005 року, напередодні 60-ї річниці перемоги над фашизмом у Другій світовій війні, в день пам'яті жертв Голокосту.

60 пар відлитого з чавуну взуття - справжні копії моделей, які носили в 1940-х роках. Чоловічі стоптані черевики, жіночі туфельки та дитячі черевички вишикувалися біля самого краю кам'яної бруківки.

Тисячі туристів і місцевих жителів щодня приходять сюди, щоб вшанувати пам'ять тих, хто так хотів жити, мріяв про майбутнє. Але хтось порахував, що має право відняти те, чого він не дав цим людям, відняти найважливіше - життя.

Тут завжди лежать квіти і горять свічки. Крихітні дитячі черевички наповнені цукерками та іграшками. Сльози навертаються на очі, коли стоїш поруч.

Просто за меморіалом розташована кам'яна лава, в яку вмонтовано три пам'ятні таблички.

Написи трьома мовами (угорською, англійською та івритом) всього з однією фразою: «В пам'ять про жертв, що були розстріляні на Дунаї ополченцями Схрещених стріл в 1944-45. Встановлено 16 квітня 2005 ».

Немає коментарів:

Дописати коментар