неділю, 14 квітня 2019 р.

Майстер клас з виготовлення писанки

Наближається світлий Великдень. Одним з головних символів цього свята є яйце, яке фарбують, розписують або розмальовують. 14-го квітня у новосільській бібліотеки відбувся майстер-клас з розпису Великодніх писанок.
На традиційний майстер-клас з виготовлення символічної писанки до  бібліотеки завітали
і дорослі і малі.
Писанка – це яйце, декороване традиційними символами, які пишуться за допомогою воску й барвників. Для розпису яєць використовується писачок – невеличка дерев'яна паличка, на якій тим чи іншим способом закріплюється резервуар для розтопленого воску з кінчиком для малювання, діаметр якого відповідає обраній техніці розпису та розміру деталей.
Для виготовлення писанок відбирають курячі яйця. Попередньо їх миють у воді, розчинивши в ній трохи харчової соди. Потім яйця кладуть у легкий розчин оцту. Коли вони просохнуть, приступають до розписування. Найчастіше це роблять за допомогою воску.
Цього дня всі присутні ознайомилися із традиційними та нетрадиційними техніками: техніки декупаж, прикрашення тканню та ниткою, фарбування та роспис воском ін.
  Весело, гамірно,  мажорно було в бібліотеці. У повітрі витав запах фарби, воску та свічок, а головне передчуття свята. Всі присутні  з величезним задоволенням долучилися до давніх традицій. Всі відчули насолоду від створення великої, гарної, писанки. 




Немає коментарів:

Дописати коментар